Het verschil tussen intern en extern communiceren

BIGBIM_littlebimEr is een duidelijk onderscheid te maken in hoe BIM gebruikt wordt binnen een organisatie, met als groot verschil het doel en het informatieniveau. Dit onderscheid is beschreven in het boek ‘BIG BIM, little BIM’ (ISBN 978-0-9795699-0-6).

Er is namelijk een onderscheid te maken tussen werken met BIM-software binnen het eigen bedrijf (‘little BIM’) en het uitwisselen van BIM-modellen en BIM-data tussen verschillende partijen (‘BIG BIM’). Bij little BIM ligt de focus op het verbeteren van interne bedrijfsprocessen; bij BIG BIM ligt de focus op verbeteren van efficiëntie in de keten.

De eerste stap is little BIM te integreren in een organisatie. Hiermee worden al direct diverse efficiencyslagen gemaakt binnen de organisatie. Naast de aanschaf van software en de bijbehorende training is hiervoor vaak praktijkbegeleiding nodig om een succesvolle implementatie te garanderen.

Wanneer men little BIM ingeburgerd heeft in de organisatie kan men de stap maken naar BIG BIM. Hier komt echter veel meer bij kijken, want de focus verandert van modelleren naar informatie integreren en delen ten behoeve van de keten(-partners).