Wat is BIM?

BIM staat voor Bouw Informatie model, afkomstig van de Engelse afkorting ‘Building Information Model’. In tegenstelling tot het traditionele ontwerp- en bouwproces wordt tijdens het BIM-proces alle relevante informatie opgenomen in één digitaal (3D) model. Aan dit digitale model wordt alle data gekoppeld die nodig is voor het ontwerpen, bouwen en beheren van een bouwwerk. Het model kan vervolgens gebruik worden door alle partijen die betrokken zijn bij het realiseren van dit bouwwerk, zoals opdrachtgever, aannemer, architect, adviseurs en installateurs.

De kracht van BIM

De kracht van BIM ligt hem vooral in het feit dat het platte ontwerp echt tot leven komt. Door het 3D ontwerp kan men het gebouw virtueel beleven. Maar dat is niet het enige voordeel van werken met BIM. Omdat het 3D-model een uitstekend in- en overzicht geeft van de te bouwen constructie, worden faalkosten – door verkeerde beslissingen of bouwfouten – sterk teruggedrongen. Het projectteam is dankzij BIM namelijk beter in staat om gezamenlijk, op basis van de juiste informatie, gerichte ontwerpkeuzes te maken.

Little BIM

BIM maakt integraal samenwerken mogelijk. Bij een integrale samenwerking kunnen alle partijen hun kennis en informatie kwijt in het model. Wanneer BIM geïmplementeerd wordt levert dit voor uw bedrijf een onderscheidende marktpositie op. Onze ervaring leert dat bedrijven eerst starten met Little BIM. Dit wil zeggen dat BIM eerst binnen de organisatie wordt toegepast. Zo wordt 3D software eigengemaakt en de valkuilen ontdekt alvorens BIM ook buiten de organisatie wordt toegepast.

BURO BIM begeleidt u bij het BIM-proces

Het begeleiden van een BIM-proces is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het organiseren van een BIM, zoals het verdelen van de rollen en verantwoordelijkheden, is een hele uitdaging en vormt het grootste ‘struikelblok’. Gelukkig neemt het dedicated, bouwkundig opgeleide en veelzijdig ervaren team van BURO BIM graag de begeleiding van het BIM-project op zich. De diensten van BURO BIM zijn onderverdeeld in drie werkgebieden: Management, Engineering & Consultancy. BURO BIM biedt een ruime ervaring en vakkennis met tal van projecten in de bouw. Wij investeren continu in innovatieve technieken en bijscholing. Separaat of in teamverband synergetisch samenwerkend ontzorgen wij u bij het complete ontwerp- en bouwproces van uw project!